Viva España!
17 januari 2025 - Antequera, Spanje
Hallo lieve lezers,
Inmiddels de N2 verlaten en ook het mooie Portugal, we hebben nu al heimwee!
Bij Lola en Mirko genoten van een avondje wellness, lekker de sauna in en afkoelen in de regen en het ijskoude zwembad. Daarna weer opwarmen in de hottub, die erg hot was (meer dan 40 graden!). Het is een paradijselijke plek, alleen hadden we de prijs verkeerd gelezen, dus het afrekenen werd een koude douche. De dag daarna Évora verkend met ook af en toe een buitje. De Romeinse tempel, kathedraal en museum bezocht. Als afsluiting naar de universiteit voor de mooie tegeltableaus en de mooie bibliotheek. Alleen hadden ze ons niet verteld dat er college's bezig waren, dus we keken naar verschrikte gezichten toen we enthousiast de deur van het lokaal opentrokken.
Daarna doorgereden naar Torrão waar we hebben wildgekampeerd bij een steengroeve met geiten en schapen. En boven ons cirkelde een rode wouw, wauw!!!
Volgende stop op de N2 was Castro Verde. Het landschap werd leeg en prairie-achtig. Op de fiets naar een natuurgebied getrapt waar we vol verwachting op zoek gingen naar de Grote Trap, een zeldzame vogel die hier zou moeten zitten. Helaas alleen koeien ontmoet en afgesloten hekken waardoor we dezelfde weg terug moesten fietsen helaas.
We vervolgden de reis naar Moncarapacho op het landgoed van Rob en Marga, die ons zeer gastvrij onthaalden. We hadden een privé plekje achterin met een eigen douche en toilet, luxe! Ook Abel had het hier erg naar zijn zin, hij kon vrij rondlopen in het zonnetje.
Wederom op de fiets gestapt en afgedaald naar het kustplaatsje Fuseta. Daar een flinke wandeling gemaakt langs eilandjes waar we veel verschillende watervogels van dichtbij konden bewonderen.
We konden het nog niet over ons hart verkrijgen Portugal te verlaten, daarom nog een laatste tussenstop tegen de grens aan in Vila Real de Santo António. Een levendig stadje waar de rivier de grens vormde met Spanje.
Toch daarna doorgereisd naar Matalascañas aan de kust, waar we aan de rand van de duinen stonden. Lekker aan het strand gezeten, schelpen gezocht en door het natuurgebied gewandeld.
Het is even wennen aan de tijdzone, weer een uurtje vooruit, de taal en het eten. Onderweg terug naar de camper wilden nog even door het dorp wandelen, het bleek compleet uitgestorven te zijn. 90 procent vakantiewoningen die voorlopig nog leeg staan in afwachting van het komende seizoen.
Na de kust de bergen in en neergestreken in Arriate (vlakbij Ronda). We hebben er wederom een avontuurlijke tocht gelopen door een kloof over een zeer smal paadje. Achteraf bleek dat het officiele pad aan de andere kant van het riviertje liep. We hebben nergens een plek gevonden om over te steken en hebben de elementen getrotseerd, door dichte braambossen en over steile gladde randjes geglibberd, leve onze schoenprofielen! Achteraf hadden we deze tocht niet willen missen! Als cadeautje een heerlijke kebabschotel gegeten in een sfeervol etablissement (zie foto).
Vandaag een bezoek gebracht aan Ronda, een oude stad boven op de berg. Indrukwekkend! Prachtige doorkijkjes en vergezichten. Nu goed te doen, we moeten er niet aan denken hier in het hoogseizoen rond te lopen. Daarna een prachtige route door de bergen gereden naar Antequera aan de voet van het Torcal-gebergte. We staan vlak bij een imposant kasteel, hier gaan we morgen een kijkje nemen.

Gaan jullie de Caminito del Rey nog lopen ?is een aanrader👌
De Camino hebben we eerder al gelopen, inderdaad een fantastische ervaring!